Zmatená navigace
  • Dobrý den,
    chtěl bych nahlásit divné chování navigace při průjezdu obcí Slaný ze směru od Mělníku na Prahu. Navigace mě stále navádí na kruhovém objezdu z ulice U Brodu do ulice Šultysova a dále někam do centra místo aby naváděla na ulici Pražská, kam je normálně značen směr na Prahu. Pokud navigaci ignoruji , tak mě stále naviguje odbočením doleva zpátky do Slaného na každé křižovatce až do doby kdy najedu na D7.
  • 9 Comments sorted by
  • me to pres Slany vubec nejede, asi nam dejte vedet souradnice pro start a cil
  • Dobrý den, na přesných souřadnicích pro start a cíl až tak zase nezáleží. Jezdím pravidelně tak jednou až dvakrát za měsíc trasu z Mělníka do Strakonic a jelikož z Mělníka odjíždím okolo 16 hodiny a nechci se zrovna zdržovat v kolonách v Praze, proto jezdím přes Slaný. Je pravda že navigace nejprve navádí na D8 do Prahy. Po té co přejedu D8 a pokračuji na Slaný navigace přepočte trasu.  Problém nastává při průjezdu Slaným. Dříve navigace vybrala trasu právě na ulici Pražská a dále na Prahu. Mám takový dojem, tyto problémy nastaly po lednové aktualizaci map. Nezkoušel jsem jet podle navigace ve Slaném, ale předpokládám, že by mě vedla dále po silnici č. 16 až na křížení se silnicí č.7 za které se pak stane D7. Je mi právě divné proč mě navigace vede až na kruhový objezd, kde mě pak odklání zpátky na silnici č.16.
  • opravdu se nemohu vyjadrit dokud nemam presne zadani
    mozna priste nahrajte NMEA a poslete ho emailem
  • Stejná zkušenost. Po kontrole v OSM to na mne dělá dojem, že navigace považuje motorway_link implicitně za oneway. Na nájezdech, kde je u motorway_link uveden tag oneway=no (u Stehelčevse) tento problém nenastává.
    Jak to nenaviguje: start: 50.2126137  14.1225231  cíl1: 50.2120811 14.1206623   cíl2: 50.2139859 14.1213732
    V opačných směrech to jde.

  • ten sjezd, na kterym je cil 1 je v OM jednasmerka
    a cil 2 je take na jednosmerce dle OSM

    v TomTom mapach to jednosmerky nejsou

    jestli to opravdu jednosmerky nejsou, tak to prosim v OSM opravte
  • @Tule za jednosmerky ich povazuje aj OSM vid. https://www.openstreetmap.org/directions?engine=osrm_car&route=50.21340,14.12302;50.21295,14.11984#map=17/50.21301/14.12407. Kedze motorway_link je implicitne oneway vid. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Cs:Tag:highway=motorway_link
    Momentalne je to v OSM mapach zle. Tu https://www.openstreetmap.org/changeset/35539719?way_page=1&xhr=1 som napisal maperovi, ktory pomenil tie pripojky. Snad pri dalsej aktualizacii map to bude v poriadku.

    V tomto pripade nieje zavada na strane Navigatora :o)

    Durko
  • Je to divná konvence a pořád si myslím, že chyba je na straně Navigátora, ale budiž. V mapě jsem tedy u obou nájezdů doplnil tagy oneway=no.

    Tagging oneway

    Most motorway_link roads will be one way, and should be tagged oneway=yes. Any unusual motorway link road which is two-way should be explicitly tagged oneway=no. Note that this is different to the way we treat other highway classifications, because motorway link roads are so often one way. Explicit tagging (either way) can be important, since some tools interpret motorway link roads as implicitly oneway=yes unless tagged oneway=no.
  • @Tule:
    This unlucky rule of mapping in OSM irritates and makes mapping and rendering confusing. Unfortunately it might be to late to change that. :O

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

In this Discussion

Tagged